csütörtök, 22 február 2018

 

 

 

Kedves vásárlóink!

Webáruházunk új címre költözött!

Új címünk:

 

VEGAN FOOD MARKET

by BiOrganik

 

 

http://veganfoodmarket.hu

Bemutatkozik a kókuszliszt

 

Nagyanyáink idején, ha egy háziasszony sütni készült, akkor vagy a „sima lisztet” vagy a „rétes lisztet” vette elő. Ma a helyzet már egészen más. A bioboltok és nagy áruházak reform és bio részlegein annyi féle liszt néz velünk farkasszemet, hogy háziasszony legyen a talpán, aki naprakészen tudja, hogy mi mire való.

A graham liszt, tönköly liszt, rozsliszt és durum liszt nevek már ismerősen csenghetnek. De mi a helyzet a többiekkel? Ott van például a kukoricaliszt, ami kiváló mártások sűrítéséhez, galuskához, krémlevesekhez. Vidám sárga színe szavatolja a belőle készített tészta étvágygerjesztő színét. De említhetjük a rizslisztet, ami csakúgy, mint a kukoricaliszt gluténmentes és omlós tésztákhoz, szószokhoz kitűnő választás. Hajdinából, burgonyából, csicseriborsóból, kölesből is készítenek liszteket. Ezek szintén fogyaszthatóak gluténmentes diéta alatt.

Legújabb kedvencünk, a kókuszliszt is a gluténmentesek családjába tartozik, de emellett egyéb figyelemreméltó tulajdonsággal is büszkélkedik.

Megfigyeltük, hogy a kókuszt a legtöbb ember nagyon kedveli. Kellemes az íze, az illata és közkedvelt alapanyag a konyhában és a kozmetikumokban egyaránt. A kókuszliszt is természetesen kókuszból, méghozzá friss kókuszhúsból készül.

Az eljárás a következő: A kókuszhúsát megszárítják, majd zsírtalanítás után, finomra őrölik. Így egy olyan állagot nyernek, ami nagyon hasonlít a búzaliszthez.
Felhasználhatjuk egyéb lisztek mellé is, megfelezve, megnegyedelve a szükséges mennyiségű lisztet, de egyes receptekhez 100 %-ban is felhasználható, kiváltva az egyéb liszteket.

Alacsony szénhidráttartalmú, így ideális azok számára, akik alacsony-szénhidrát diétát követnek. A kókuszliszt rostban gazdag. Mondhatni a lisztek közül az egyik legjobb rostforrás, hiszen 38,5 %-a áll rostanyagból, ez pedig a legnagyobb arány a versenytársakhoz képest. Ideális kenyerek és péksütemények sütéséhez. 

A kókuszliszt használata közben szembetűnő, hogy majd két-háromszor annyi folyadékot képes felvenni, mint a búzaliszt. A felvett folyadék mennyisége miatt a lisztből egészen kis adag is elég. 

A kókuszliszt alapanyagát alkotó kókuszhúsnak magas a kalcium- és magnéziumtartalma.

Édes és sós receptekhez egyaránt használható, bátran lehet kísérletezni vele.Kifejezetten jó ízt ad a sós ételeknek, így nyugodtan rugaszkodjunk el attól, hogy a kókusz csak édességek esetén jöhet szóba.

Kókuszvirág cukor

A kókusz tejpor és a kókusz tejszín kedvelt és elfogadott alapanyaga lett a reformkonyhának, legújabb kedvencünk pedig a kókuszcukor lehet. A kókuszcukor a kókuszvirág nektárjából készül. Alapanyaga kizárólag a kókuszpálma nektárja. Ne keverjük össze a pálmacukorral, mely bizonyos pálmák fájának és nem az értékes virágnak a nedvéből készülnek. 

A virág nektárja nem olyan ízű, amihez hozzászokhattunk. Mivel nem a termésből készül a cukor, így a megszokott kókusz íz sem köszön vissza, inkább hasonlít az íz élmény a melaszos nádcukoréhoz, lágy, karamellás, karakteres.

Édesítőereje közel azonos a cukoréval. Fehérítetlen és finomítatlan, természetes cukorhelyettesítőről van szó, ami megéri az árát.

Glikémiás indexe a nádcukoréval (68), és a legtöbb mézével (55) szemben alacsony (35). Olvadáspontja szintén alacsony, így könnyen felhasználható. Italokhoz, süteményekbe, szószokba, turmixokhoz is keverhetjük. Gyermekeknek is ideális édesítőszer.


 

Hírlevél feliratkozás

E-mail cím:*
Név:
 

 

 

Dr. Jakab Tibor belgyógyász szakorvos, természetgyógyász véleményét kérdeztük...


- Hippokratész azt írta, hogy a „halál a belekben lakozik”. Első olvasatra meglepő nézet, mert az ember inkább azt gondolná, hogy a szív, a tüdő, vagy éppen az agy betegségei sokkalta veszedelmesebbek, mint a bélműködés zavarai.

 

A máig nagy tiszteletnek örvendő görög orvos azonban mégis elsősorban a belek egészségének fontosságát hangsúlyozta! Gondoljuk át alaposan ezt a véleményt, és rájövünk, hogy komoly igazságtartalma lehet.Ha az ember bélműködése ugyanis nem megfelelő, a tápanyagok, vitaminok, nyomelemek nem szívódnak fel, nem kerülnek a szervezetbe, különféle hiányállapotokat okozva.

 

A táplálék a felszívódás lehetőségének hiányában a belekben pangva egyszerűen elrohad, kedvező feltételeket szolgálva a kóros gombák, baktériumok elszaporodásához. Mindezeknek hiánytünetek, kisebb-nagyobb pangások, enyhébb mérgezettségi állapotok, hasi feszülések és görcsök, következményes keringési zavarok, székletzavarok, lesznek a következményei...