csütörtök, 22 február 2018

 

 

 

Kedves vásárlóink!

Webáruházunk új címre költözött!

Új címünk:

 

VEGAN FOOD MARKET

by BiOrganik

 

 

http://veganfoodmarket.hu

Himalája só a természet asztaláról

 

Friss saláták, hántolatlan gabona-ételek, párolt zöldségek. Azt gondolhatjuk, hogy ha valaki ezeket fogyasztja, akkor egészséges, lúgosító étrenden él. Azonban egyetlen mozdulattal tehetjük tönkre a tökéletesnek látszó menüt. Ez a mozdulat nem más, mint mikor a sótartóból egy adag mesterséges nátrium-kloridot, azaz konyhasót szórunk ételeinkre.

Ha egészségesen szeretnénk táplálkozni, figyelmet kell fordítanunk étrendünk legkisebb egységeire is, hiszen sokszor „az ördög a részletekben rejtőzik”.

A minden háztartásban ismert asztali só(kősó), gyártási folyamata rávilágít arra, hogy nem egy természetes ízesítő anyaggal van dolgunk. A konyhasó egy kilúgozott “melléktermék”. A nátriumon és klorid ionon kívül semmilyen más ásványi anyagot nem tartalmaz. Erre utal képlete is, a NaCl. Kémiai vegyületekkel vonják ki belőle az ásványi anyagokat és nyomelemeket, melyeket a vegyiparban hasznosítanak. Nem elhanyagolható tény, hogy a konyhasó tartalmaz különböző tartósítószereket, tapadás és nedvszívás gátlót pl.: CaCO3, MgCO3, E535 -nátriumferrocyanid; E536 -káliumferrocyanid; E551 -sziliciumdioxid; E552 -kálciumszilikát; E553b -talkum; E570 -sztearinsav; melyeknek megjelölése, feltüntetése nem kötelező. Szervezetünk csak tökéletlenül képes a hozzáadott, mesterséges jodid, jodát és flourid vegyületek feldolgozására. A tengeri só megfelelő alternatíva lehetne a konyhasó helyett, ha nem adnának hozzá káliumot és ha nem lennének szennyezettek tengereink.

A Himalaya só ezzel szemben sokféle ásványi anyagot, több millió éves napfényt és energiát tárol magában. Az őstengerek kiszáradásakor keletkezett több, mint 220 millió éve.

A Himalája hegység rendkívüli nyomásviszonyai következtében a sót alkotó ásványi anyagok egyenleges, kristályos struktúrákba rendeződtek, mely bioenergetikailag is igen kedvező  hatással bír. A hegység kiemelkedésével a sóréteg a földfelszín közelébe került, így napjainkban kb. 400-600 méter mélységben található, a mai káros környezeti hatásoktól védetten, abszolút természetes formában. A legtisztább kristályok a bányák alsó, vékony rétegéből kerülnek ki. A Himalaya sót  kézzel bányásszák, ipari beavatkozástól mentesen. Felszínre hozatala után kézzel törik kisebb darabokra, megtisztítják, és a napon szárítják. Színek szerinti szétválasztása is ekkor történik. A sötét vörös köveket fürdősóként használják fel.

A Himalája só fehér színét nem lúgozásnak köszönheti, rózsaszín változata pedig természetes vas tartalmának köszönhető! Nem tartalmaz mesterséges adalékanyagokat!

Használata ugyanúgy történik, mint a megszokott konyhasóé. Egyes ajánlások szerint, érdemes a főzési folyamat végén adagolni az ételhez, hogy megőrizze eredeti ízét és kristályszerkezete se károsodjon.

A biorganik online oldalán, a biorganik.hu-n, kerámia örlőfejes változatban is megvásárolható a Himalaya só, melynek szemcseméreteit magad állíthatod be. Rózsaszín és fehér változatban is kapható. Ha a gyógynövényekkel dúsított verziót választod, akkor ideális segítőt kapsz saláták ízesítésére, levesek, szószok, zöldségek fűszerezéséhez. Fűszervajak, pástétomok ízesítéséhez is kiváló alapanyag.

Takáts Kriszta

 További érdekességek a Himalája kristálysóról: www.himalayakristalyso.hu

Kókuszvirág cukor

A kókusz tejpor és a kókusz tejszín kedvelt és elfogadott alapanyaga lett a reformkonyhának, legújabb kedvencünk pedig a kókuszcukor lehet. A kókuszcukor a kókuszvirág nektárjából készül. Alapanyaga kizárólag a kókuszpálma nektárja. Ne keverjük össze a pálmacukorral, mely bizonyos pálmák fájának és nem az értékes virágnak a nedvéből készülnek. 

A virág nektárja nem olyan ízű, amihez hozzászokhattunk. Mivel nem a termésből készül a cukor, így a megszokott kókusz íz sem köszön vissza, inkább hasonlít az íz élmény a melaszos nádcukoréhoz, lágy, karamellás, karakteres.

Édesítőereje közel azonos a cukoréval. Fehérítetlen és finomítatlan, természetes cukorhelyettesítőről van szó, ami megéri az árát.

Glikémiás indexe a nádcukoréval (68), és a legtöbb mézével (55) szemben alacsony (35). Olvadáspontja szintén alacsony, így könnyen felhasználható. Italokhoz, süteményekbe, szószokba, turmixokhoz is keverhetjük. Gyermekeknek is ideális édesítőszer.


 

Hírlevél feliratkozás

E-mail cím:*
Név:
 

 

 

Dr. Jakab Tibor belgyógyász szakorvos, természetgyógyász véleményét kérdeztük...


- Hippokratész azt írta, hogy a „halál a belekben lakozik”. Első olvasatra meglepő nézet, mert az ember inkább azt gondolná, hogy a szív, a tüdő, vagy éppen az agy betegségei sokkalta veszedelmesebbek, mint a bélműködés zavarai.

 

A máig nagy tiszteletnek örvendő görög orvos azonban mégis elsősorban a belek egészségének fontosságát hangsúlyozta! Gondoljuk át alaposan ezt a véleményt, és rájövünk, hogy komoly igazságtartalma lehet.Ha az ember bélműködése ugyanis nem megfelelő, a tápanyagok, vitaminok, nyomelemek nem szívódnak fel, nem kerülnek a szervezetbe, különféle hiányállapotokat okozva.

 

A táplálék a felszívódás lehetőségének hiányában a belekben pangva egyszerűen elrohad, kedvező feltételeket szolgálva a kóros gombák, baktériumok elszaporodásához. Mindezeknek hiánytünetek, kisebb-nagyobb pangások, enyhébb mérgezettségi állapotok, hasi feszülések és görcsök, következményes keringési zavarok, székletzavarok, lesznek a következményei...